Obłędnie kremowe ciasto z brzoskwiniami z puszki. Odkryj sekret prostego przepisu od mojej koleżanki z Niemiec

Dodano:
Kremowe ciasto z brzoskwiniami z puszki Źródło: Shutterstock / Angelika Heine
Schmandkuchen to klasyk niemieckiej kuchni, który zachwyca kremową konsystencją i subtelną słodyczą. Swoją nazwę zawdzięcza jednemu ze składników – śmietanie Schmand.

Ze względów rodzinnych często jeżdżę do Nadrenii Północnej-Westfalii. Jak przystało na rasowego łasucha, każdą wizytę za zachodnią granicą rozpoczynam od wizyty w lokalnej cukierni. W czołówce moich ulubionych niemieckich przysmaków jest Schmandkuchen. Ta skromna i powściągliwa nazwa kryje w sobie brzoskwiniową rozkosz zatopioną w śmietankowym niebie.

Schmandkuchen to bardzo popularne w Niemczech ciasto, które można spotkać, szczególnie w południowych i środkowych regionach. Swoją nazwę zawdzięcza kwaśnej śmietanie Schmand. Ma ona nietypową, w porównaniu do klasycznych polskich śmietan, zawartość tłuszczu, dzięki czemu wypieki z jego użyciem mają delikatnie kremową i lekko kwaśną nutę. Niemiecka kwaśna śmietana Schmand ma bowiem od 20% do 24% tłuszczu.

Jak zrobić kremowe ciasto z brzoskwiniami z puszki?

Prosty przepis na to ciasto wraz z kilkoma opakowaniami śmietany Schmand przyjechał z mojej ostatniej niemieckiej podróży. Jego bazą jest właśnie ta tradycyjna kwaśna śmietana, którą możemy łatwo zastąpić jedną z naszych rodzimych śmietan o wyższej zawartości tłuszczu, np. 18%.

Porada: przygotowanie ciasta rozpocznij od kruchego spodu, który przed dodaniem masy śmietankowej warto podpiec przez około 10 minut.

Przepis: Kremowe ciasto z brzoskwiniami z puszki

Połączenie kruchego spodu, aksamitnej masy śmietanowej i soczystych brzoskwiń w najlepszym niemieckim wydaniu.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
niemiecka
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
1 godz. 10 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
314 w każdej porcji

Składniki

Na spód:

  • 150 g mąki pszennej
  • 65 g masła
  • 65 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka wody
  • szczypta soli

Na masę śmietanową:

  • 600 ml Schmand (lub kwaśnej śmietany 18%)
  • 500 ml mleka
  • 200 g cukru
  • 80 g budyniu śmietankowego bez cukru (2 opakowania)
  • 16 g cukru wanilinowego (1 opakowanie)

Dodatkowo:

  • 1 puszka brzoskwiń w syropie

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie spoduW misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli. Dodaj zimne masło, pokrojone w małe kawałki. Rozcieraj palcami, aż powstanie kruszonka. Dodaj jajko i szybko zagnieć ciasto, aż powstanie gładka kula. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj odrobinę zimnej wody. Rozwałkuj ciasto na kształt formy (średnica ok. 24–26 cm) i wyłóż nim spód wyłożonej papierem do pieczenia formy. Włóż formę z ciastem do lodówki na 20–30 minut.
  2. Podpiekanie spoduSchłodzony spód wyłóż papierem do pieczenia i obciąż. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) i piecz przez około 10 minut. Po upieczeniu, wyjmij go z piekarnika, zdejmij papier do pieczenia razem z obciążeniem, a następnie wystudź.
  3. Przygotowanie masy śmietanowejWlej 400 ml mleka do garnka i zagotuj. W pozostałych 100 ml mleka rozpuść proszek budyniowy, cukier i cukier wanilinowy, dokładnie mieszając, aby nie było grudek. Gdy mleko w garnku zacznie wrzeć, wlej mieszankę budyniową. Gotuj na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Zdejmij budyń z ognia i odstaw na chwilę, aby lekko przestygł (ale nie całkowicie). Do ciepłego budyniu dodaj Schmand (lub śmietanę 18%) i dokładnie wymieszaj na gładką masę.
  4. Przygotowanie brzoskwińBrzoskwinie odsącz z syropu i pokrój je w ćwiartki lub plasterki.
  5. Złożenie ciastaNa podpieczony spód ciasta wylej połowę masy śmietanowej. Poukładaj na niej brzoskwinie i zalej resztą masy. Następnie wyrównaj wierzch.
  6. Pieczenie ciastaWstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz przez około 60 minut, aż masa śmietanowa się zetnie, a wierzch lekko się zarumieni.
  7. Studzenie ciastaPo upieczeniu pozostaw ciasto do całkowitego ostygnięcia w formie.

Jak udekorować kremowe ciasto z brzoskwiniami z puszki?

Ciasto możesz oprószyć cukrem pudrem, polać glazurą owocową lub udekorować bitą śmietaną. Świetnie sprawdzą się różnego rodzaju posypki, np. orzechowe, z płatków migdałów lub z startej czekolady.

Co dodać do kremowego ciasta z brzoskwiniami z puszki?

To kremowe ciasto można przygotować nie tylko z brzoskwiniami. W Saksonii dodaje się do niego rodzynki lub jabłka, a w Bawarii często używa się wiśni. Wspaniale smakuje z dodatkiem moreli, nektarynek czy mandarynek. Schmandkuche można uatrakcyjnić przed dodatek odrobiny soku z cytryny lub likieru owocowego do masy śmietanowej dla bardziej wyrazistego smaku.

Wskazówka: jeśli używasz owoców, takich jak brzoskwinie, wiśnie czy jabłka, możesz je przed wyłożeniem do masy lekko oprószyć cynamonem lub wanilią.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...